Visste du at du kan begynne å så stauder allerede midt på vinteren? Ute? Det går veldig fint.

 

Det er veldig enkelt, kan gjøres på kjøkkenbordet, lager ikke mye søl og krever ikke noe stell før langt utpå forsommeren. Nesten for godt til å være sant, men her er hvordan du kan gå fram:

 

  • Først må du sørge for å ha frø og jord.
  • Jeg sår i plastbokser som jeg får gratis på butikken. Det er slike de bruker til smågodt. De med klar plast både i boks og lokk er fine. Dette er bokser som hoper seg opp hos alle butikker som selger smågodt i løs vekt, og som de blir glad for å bli kvitt. Gjenbruk på sitt beste. De må vaskes godt før du begynner, for det er mye sukker og annet som ligger igjen.
  • Sett deg til rette med frø, jord, litt vann og bokser. Jeg fyller en boks med cirka 1 liter jord. Om plantejorda ikke er altfor fuktig trenger jeg da cirka 2 desiliter vann som jeg blander inn. Er plantejorda veldig fuktig fra før så må du bruke mindre vann. Noen ganger ligger jordsekkene ute hos forhandler, og da kan det bli litt hull i plastikken, slik at de blir veldig rå. Poenget er at jorda du skal så i må være ”akkurat passe” fuktig. Blir det for mye vann i jorda så råtner frøene.
  • Det er veldig mange stauder som må ha en kuldeperiode før de vil spire. Det skal de selvsagt få. Jeg sår de fleste staudesortene på denne måten. Når jorda i plastboksen er jevnet ut så sår du forsiktig, og deretter klapper lett på jorda. Om frøene er bitte små skal de omtrent ikke ha noe dekke. Større frø skal ha litt jord eller annet dekke over seg. Klappe forsiktig til. ”Annet dekke” kan være fin sand eller vermiculite. Sistnevnte ser ut som noe slags trefiber som trekker til seg overskuddsfuktighet fra jorda og, til en viss grad, forhindrer at det råtner. Hagesentre har gjerne både vermiculite og sand til salgs.
  • Så gjelder det å merke godt. Det er gjerne plass til fleres slag frø i samme boks, og til våren har du garantert glemt hvor de befinner seg. Det går an å klippe opp rømmebeger til passe merkelapper, eller en kan kjøpe ferdige. Jeg skriver med vannfast tusj eller gråblyant og forsegler merkelappen med klar tape. Det blir fuktig inne i boksen og uten forseglingen kan skriften bli uleselig.
  • Så setter vi på lokket. Nå er dette et helt tett lite univers som skal få være i fred noen måneder. Til å begynne med satte jeg eskene under snøen på et skyggefylt sted.
  • Nå får de stå helt i fred til de begynner å spire. Da må lokket av og lys komme til(ikke direkte sollys ) og så må du sjekke at de ikke tørker ut. Med en gang du tar av lokket, helt eller delvis, vil de bli utsatt for tørke, så da må det dusjes forsiktig etter behov.
  • Så står de slik til de er håndterlige, og da er det tid for prikling. Forsiktig skal de settes i egne små potter, eller plantebrett. Skal du reise bort i ferien er det greit å sette dem ned i jord, i et eget oppalingsbed. Så kan de stå der til du planter dem ut der de skal stå. Når du gjør det på denne måten vil ikke komme i blomst før neste år. Ønsker du at de skal komme raskere i gang, og kanskje blomstre allerede første året ( noen sorter kan gjøre det), så henter du inn boksene i slutten av mars/begynnelsen av april og gir dem samme behandling som de frøene du sår på vanlig måte. Da har de fått kuldeperioden og er klar for spiring.

 

Helt til slutt; det kan bli veldig mange småplanter. Populært å ha med på plantebytte i hagelaget eller bare gi bort til gjester.

 

Lykke til!

 

Hilde Hjelt, Ring i Ringsaker